2023 YILI AR-GE ve INOVASYON YILI OLACAK
Sayın AYDINER;
Geçtiğimiz yılların ihracat verileri ve ülkemizin gelişen gücü göz önünde bulundurularak 2022 yıl için belirlenen hedef bütçe 250 milyar dolardı. Son olarak Aralık ayında 22.9 milyar dolar ihracat ile, 2022 yılını hedefin üstünde tamamlamış olduk. Bu da ihracatın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 arttığı gösteriyor. 2002 yılında Türkiye’nin ihracatı 36 milyar dolar. Sonraki yıllarda sırasıyla 47, 63, 73 ve 85 milyar dolar. 2007 yılında ilk kez 100 milyar doları aşarak yeni bir klasmana girdik ve her yıl birbirine yakın artış hızları ile bugün 250 milyar doları aştık.2022 Gaziantep ihracat verilerine baktığımız zaman bu yıl 10 milyar 523 milyon 165 bin dolarlık ihracatı ile tarihi ihracat rakamına ulaşan Gaziantep ülke ihracatının neredeyse yarısının şehrimizden yapıldığını ortaya koymakta. Geçtiğimiz yıllara nazaran rakamsal yüzdelikte artış oranının düşük kaldığı gözlenmekte fakat ihracat kilo değeri ve küresel ticaretten paylar dikkate alındığında ihracatta stabil ivmeyi koruduğumuzu söyleyebiliriz.
Korunan ivme başarılı girişimler ve yatırımlar göz önüne alındığında olması gerekenin altında kalıyor. Ben bu ivmenin her yıl artı oranda çok daha büyük hedeflerle ilerletilebileceği kanaatindeyim. Anlık stabilite ihracat rakamları bizleri tatmin etmiyor. Dünya tüketiyor ve biz ihracatımızı bu tüketim hızıyla orantılayamıyoruz.
Bu bağlamda ihracatçı firmalarımızın ar-ge ve inovasyona çok önem vermeleri gerekiyor. Ar-ge üç temelde değerlendirilip her aşamasında özenli çalışma ve doğru yorumlanıp sonuçlandırma ile ihracatta büyümenin anahtarıdır. Temel araştırma ile doğru pazarın saptanması uygulamalı araştırma ile saptanılan pazarın ilgisi ve son olarak deneysel geliştirme ile olumlu geribildirimler alma sürecidir. Bu üç aşamada tamamlanan ar-ge verileri ile inovasyona gidilmesi, sürekli geliştirici olmak bizi mevcut ihracat hedeflerinin çok ilerisine taşıyacaktır.
ASKON Gaziantep Şube 3. Dönem Dış İlişkiler Komisyon Başkanı olarak ilgili şube komisyon başkanlarımız ve ihracatçı üyelerimiz ile yakın dirsek temasında bulunarak dünyanın tüketim hızına cevap vermek adına ciddi çalışmalar ortaya koymaktayız. Bu çalışmaların sonuç verileri hem önümüzdeki aylarda düzenleyeceğimiz ar-ge ve inovasyon eğitim seminerlerinin geliştirilebilir ödevleri hem de tüm ihracatçılarımızın faydalanabilecekleri bir yol haritası olacağı kanaatindeyim.